2.92 zł 0% 0zł 2024-04-19
Strona główna/Biuro Prasowe/Informacje prasowe/Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady S.A. podsumowała I kwartał 2016

Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady S.A. podsumowała I kwartał 2016

Informacje prasowe 6 Maja 2016

Pierwszy kwartał tego roku to kolejny okres sprawozdawczy, który Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady podsumowuje na dużym plusie. W porównaniu do analogicznego okresu 2015 roku wzrosło natężenie ruchu na autostradzie A4 Katowice-Kraków, a wraz z nim również przychody ze sprzedaży i zysk netto.

W pierwszym kwartale 2016 r. Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady uzyskała przychody ze sprzedaży wynoszące 65 mln zł. Zdecydował o tym przede wszystkim wzrost przychodów osiągniętych z prowadzonej działalności autostradowej, związanej z zarządzaniem i eksploatacją autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem.

W okresie sprawozdawczym utrzymywała się tendencja zwyżkowa natężenia ruchu na koncesyjnym odcinku autostrady A4. W pierwszym kwartale 2016 r. średni dobowy ruch był o 11,6 proc. wyższy niż ruch odnotowany w analogicznym okresie 2015 r. i wyniósł blisko 36 tys. pojazdów. Wzrost ten dotyczył zarówno samochodów osobowych (o 12 proc.), jak i ciężarowych (o 9,4 proc.).

W pierwszych trzech miesiącach 2016 r. Grupa uzyskała niższe o 6 proc. w stosunku do ubiegłego roku pozostałe przychody operacyjne w wysokości 864 tys. zł. Aż o 86 proc. zmniejszył się koszt własny sprzedaży, wyniósł ostatecznie w pierwszym kwartale tego roku 2,7 mln zł.

Pierwszy kwartał 2016 roku Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady kończy z zyskiem netto w wysokości 41,3 mln zł.