2.96 zł -0.67% -0.02zł 2024-04-26
Strona główna/Biuro Prasowe/Informacje prasowe/Poziom ruchu w I kwartale 2011: systematyczny wzrost ADT na autostradzie A4 Katowice-Kraków

Informacje prasowe 12 Maja 2011

Na zarządzanym przez Grupę odcinku autostrady A4 systematycznie rośnie poziom Średniego Dobowego Ruchu (ADT). Potwierdzają to pomiary dokonane w I kwartale 2011, w którym ADT wyniósł 28.161 i był o 7,7% wyższy niż w analogicznym okresie roku wcześniejszego.

Wzrost ten w dużej części stanowi efekt utrzymującej się wysokiej dynamiki ruchu samochodów ciężarowych. W tej kategorii odnotowano 15,0% wzrost do poziomu 6.785 pojazdów (5.901 w I kwartale 2010). W tym samym okresie średni ruch samochodów osobowych zwiększył się do 21.376, tj. o 5,5% (20.259 w I kwartale 2010).

Utrzymanie tej pozytywnej tendencji pozwoli nam kolejny rok z rzędu zaprezentować akcjonariuszom wzrost skonsolidowanych przychodów - komentuje poziom ruchu Mieczysław Skołożyński, Wiceprezes Zarządu Stalexport Autostrady Spółka Akcyjna. Jednocześnie jednak dodaje: Analizując dynamikę ruchu w I kwartale 2011 roku należy zdawać sobie sprawę z czynników jakie miały wpływ na dane okresu porównawczego. Mam tu przede wszystkim na myśli wprowadzoną od 1 grudnia 2009 podwyżkę opłat za przejazd autostradą, która naszym zdaniem w dużej części odpowiadała za nieznaczny spadek poziomu ruchu samochodów osobowych na początku 2010 roku. Warto również pamiętać, że w tym okresie polscy przedsiębiorcy w dalszym ciągu odczuwali negatywne skutki spowolnienia rozwoju gospodarczego.