3.33 zł 0.6% 0.02zł 2024-03-28
Strona główna/Biuro Prasowe/Informacje prasowe/Pierwszy kwartał 2014 r. w Grupie Kapitałowej Stalexport Autostrady S.A.

Pierwszy kwartał 2014 r. w Grupie Kapitałowej Stalexport Autostrady S.A.

Informacje prasowe 9 Maja 2014

Wyższe natężenie ruchu pojazdów na A4 Katowice-Kraków w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku i towarzyszący mu wzrost wyników finansowych - Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady S.A. (STXA) podsumowała pierwsze trzy miesiące 2014 roku.

W pierwszym kwartale br. Grupa Kapitałowa Stalexport Autostrady S.A. wypracowała zysk netto w wysokości 14 484 tys. zł (wzrost o 115 proc. w porównaniu z pierwszym kwartałem 2013 r.). Tegoroczne przychody, w wysokości 49 337 tys. zł, są o 13 proc. wyższe niż te uzyskane przed rokiem.

Największy udział w wynikach Grupy Kapitałowej ma działalność związana z zarządzaniem i eksploatacją autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem.
O 13,2 proc. wyższe niż przed rokiem przychody z działalności autostradowej (w wys. 48 465 tys. zł) są rezultatem wyraźnego wzrostu poziomu ruchu na koncesyjnym odcinku A4 w pierwszych trzech miesiącach br. Dotyczy on zarówno samochodów osobowych (ok. 12 proc.), jak i ciężarówek (ok. 15 proc.).

Istotny wpływ na skonsolidowany wynik Grupy Kapitałowej w pierwszym kwartale 2014 r. miał również ponad 31 proc. spadek kosztów finansowych w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, związany m.in. z niższymi kosztami obsługi kredytu udzielonego koncesjonariuszowi autostrady A4 - Stalexport Autostrada Małopolska S.A. przez konsorcjum banków.