3.33 zł 0.6% 0.02zł 2024-03-28

INFORMACJA PRASOWA

Katowice, 15 maja 2009

Wojciech Gębicki dołącza do Zarządu Stalexport Autostrady

Wojciech Gębicki, menadżer z wieloletnim doświadczeniem na międzynarodowym rynku bankowym, został powołany w skład Zarządu Stalexportu Autostrady S.A. Tym samym, Zarząd spółki został poszerzony o drugiego wiceprezesa.

Pozyskanie Wojciecha Gębickiego przez Stalexport Autostrady jest kolejnym krokiem w rozwoju spółki, polegającym na zatrudnianiu wysokiej klasy menadżerów z międzynarodowym doświadczaniem. Nowy wiceprezes Stalexportu Autostrady przez ostatnie kilkanaście lat zajmował się pozyskiwaniem międzynarodowego finansowania dla dużych projektów infrastrukturalnych. W Stalexporcie Autostrady odpowiedzialny będzie za rozwój biznesu autostradowego prowadzony w ścisłej współpracy z głównym akcjonariuszem spółki ? włoską Atlantią ? oraz nadzór nad spółkami grupy kapitałowej, natomiast wiceprezes Mieczysław Skołożyński w dalszym ciągu będzie miał pod sobą pion finansowy spółki.

• Osoba pana Wojciecha Gębickiego, ze względu na jego ogromną wiedzę i doświadczenie w projektach infrastrukturalnych, jest dla nas doskonałą inwestycją. Jesteśmy przekonani, że nasz nowy kolega w Zarządzie wymiernie przyczyni się do dalszego rozwoju tak spółki, jak i całej Grupy ? mówi Emil Wąsacz, prezes Zarządu Stalexport Autostrady S.A.

Wojciech Gębicki ma już szerokie doświadczenie w branży autostradowej w Polsce: w latach 1999-2001 był wiceprezesem Zarządu Autostrady Wielkopolskiej. Negocjował przede wszystkim warte ponad miliard euro zamknięcie finansowe pierwszego odcinaka autostrady A2. Projekt realizowany był przy szerokim udziale Europejskiego Banku Inwestycyjnego i konsorcjum międzynarodowych banków komercyjnych.

• Jestem przekonany, że zdobyte do tej pory doświadczenie będę mógł wykorzystać z dużym pożytkiem dla Stalexportu Autostrady. Bezpośredni powrót do branży autostradowej właśnie w tej chwili to wielkie wyzwanie z uwagi na otwierające się przed nią szerokie możliwości ? mówi Wojciech Gębicki.

Wojciech Gębicki

Jest absolwentem studiów ekonomicznych Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Zdobył z wyróżnieniem dyplom MBA prestiżowej francuskiej szkoły biznesu INSEAD. Przed podjęciem pracy w Stalexporcie Autostrady S.A. przez wiele lat zajmował się pozyskiwaniem finansowania dla projektów infrastrukturalnych. Pracował m.in. w Europejskim Banku Odbudowy i Rozwoju, West Merchant Bank oraz Credit Lyonnais. W latach 1999-2001 był wiceprezesem Zarządu Autostrady Wielkopolskiej S.A.

Wojciech Gębicki ma 44 lata. Wolne chwile najbardziej lubi spędzać aktywnie. Jest zapalonym żeglarzem i nurkiem. Posiada także czarny pas w karate.

Kontakt dla mediów: